Pigwowce.pl
kwiaty_banner1.jpg

Pigwowiec (Chaenomeles) może mieć zastosowanie prewencyjne w przypadku chorób krążenia, cukrzycy czy otyłości. Dodatkowo jest to cenny składnik wszelkich diet, a wysoka zawartość witaminy C daje szerokie perspektywy zdrowotne. Owoc charakteryzuje się wysoką zawartością trwałego kwasu askorbinowego, co oznacza, że nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas przechowywania i przetwarzania w wysokiej temperaturze. Pod względem zawartości kwasu askorbinowego, owoc pigwowca japońskiego ustępuje tylko owocom dzikiej róży, czarnej porzeczki i rokitnika. W porównaniu z innymi owocami, owoce pigwowca można uznać za bogate źródło składników mineralnych jak magnez, cynk, żelazo, molibden. Dodatkowym atutem tej rośliny jest fakt, iż nie zaobserwowano, aby roślin wchłaniała metale ciężkie, co daje oczywistą korzyść zdrowotną w dzisiejszych czasach. Należy wspomnieć o szerokim polu, jakim jest przemysł kosmetyczny. Ten nie do końca zbadany owoc ma tak szeroki wachlarz zastosowań, że niewykluczone jest stosowanie jako aromatu do perfum, czy też jako jednego ze składników kosmetyków. W Chinach na szeroką skalę pigwowiec jest stosowany w medycynie naturalnej i powoli idzie w kierunku masowej produkcji.