Pigwowce.pl
walden-pond.jpg

Pigwowiec jest odporny na działanie niskich temperatur, dobrze znosi krótki okres wegetacji co pozwala skuteczną uprawę nawet w najmniej przychylnym krańcu Polski jakim jest region północno-wschodni. Jest to krzew o względnie dobrej plenności dający ok. 6-7 t/ha. Na Łotwie udało się uzyskać odmianę o maksymalnej plenności ok. 20-30 t/ha. Owoce dobrze znoszą przechowywanie – nawet do 3 miesięcy bez specjalnych zabiegów, oraz transport. Są twarde i niewrażliwe na uszkodzenia zewnętrzne. Bardzo charakterystyczny aromat, duża zawartość pektyn, kwasów organicznych, błonnika, oraz bardzo duża zawartość witaminy C  sprawia, iż owoc jest dużym potencjałem surowcowym dla przemysłu. Ze względu na swoją kwasowość nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, jednakże możemy go zastosować z powodzeniem w formie półproduktu. Zawartość pektyn sugeruje wykorzystanie produktu z pigwowca do żelowania dżemów i marmolad. Zawartość błonnika ma działanie prewencyjne w medycynie.  Przeprowadzone w Polsce badania (Lesińska 1986) w latach 80,  dały szereg przykładów na wykorzystanie owocu. Wieloskładnikowe dżemy, soki surowe i zagęszczone, koncentraty, lody, owoce mrożone, lemoniady. Dodatkowym produktem uzyskanym w procesie produkcji soku są wytłoki, które możemy zastosować po wysuszeniu do herbat i naparów, lub jako wkład do przecierów spożywczych. Bogaty smak i aromat powoduje wykorzystanie do domowej produkcji nalewek alkoholowych. Pokazuje też możliwość wprowadzenia do masowej produkcji nowych wyrobów alkoholowych – win, wódek, nalewek.