Pochodzenie:
Chiny, prawdopodobnie również Tybet; naturalizowany w Japonii od ok. 1550r.; do Europy wprowadzony na początku XIXw.
Opis:
krzew o sezonowym ulistnieniu, pokroju wyprostowanym i rozłożystym, dorasta do 2(3) m wysokości;
Liście:
ciemnozielone, błyszczące, jajowate lub podługowate lub odwrotnie jajowate, 3 - 8 cm długości, z dużymi (do ok. 2,5-3,5 cm długości)przylistkami, naprzemianległe; wierzchołek zaostrzony, brzegi piłkowane regularnie i dość delikatnie; nagie (młode lekko owłosione od spodu); między ząbkami i na nich nektarniki; pączki liściowe cienkie, łatwe do odróżnienia od kwiatowych; wyrastające liście brązowawe; opadając jesienią się nie przebarwiają;
Pędy:
starsze nagie, ciemnobrązowe, młode lekko owłosione; z cierniami (dużo cierni!); splątane; bez brodawek;
Kwiaty:
najczęściej czerwone, czasem różowe lub białe, 3-4(6) cm średnicy, pięciopłatkowe, kubkowatego kształtu, 40-60 pręcików, w dwóch okółkach; słupków zazwyczaj 5, zrośnięte są razem do 1/3-2/3 wysokości; większość kwiatów prawidłowo rozwinięta, niekiedy trafiają się niepłodne; zwykle siedzące, po kilka, na co najmniej dwuletnich pędach; płatki w fazie pąka zachodzą na siebie dachówkowato; miododajne; pojawiają się przed liśćmi lub równocześnie z nimi;
Kwitnienie: kwiecień-maj;
Owoce:
ok. 4-7 cm długości, zmiennego kształtu, jabłkowate; bez szypułek, bardzo twarde, nagie, z nalotem woskowym, zielone do żółtawych, czasami z pozostałością po szyjce słupka (tzw. pępek); skórka może być częściowo skorkowaciała; bardzo aromatyczne;
Nasiona:
ciemnobrązowe, liczne;
Korzenie:
długie i słabo rozgałęzione; roślina nie powinna rosnąć na glebie pokrytej darnią;
Wymagania:
gleba przeciętna, wytrzyma nawet suchą, słabą, jałową, lub też gliniastą czy żwirową, choć znacznie lepiej będzie rósł na świeżej i żyznej; nie znosi bardzo wapiennej (chloroza); stanowisko koniecznie słoneczne i zacisznie;
Mrozoodporność:
praktycznie całkowita, choć jest to jeden z najwcześniej kwitnących krzewów i kwiaty niekiedy mogą ucierpieć od przymrozków; również pędy mogą przemarzać w mroźne zimy, ale dobrze regenerują;
Rozmnażanie:
siew nasion (z owoców należy wyjąć nasiona i stratyfikować w piasku przez 2 miesiące, wysiewać wiosną; w pierwszym roku siewki dorastają do kilkudziesięciu cm); z sadzonek zielnych; z odkładów; z sadzonek korzeniowych - przez szczepienie na podkładkach korzeniowych tego samego gatunku lub na pigwie; można też szczepić na pędach siewek (Sorbus aucuparia - jarząb pospolity);
Zastosowanie:
żywopłoty, również cięte, grupy krzewów;
Varia:
owoce zawierają pektyny, garbniki, witaminę C; można je użytkować kulinarnie, w przetworach (galaretki, konfitury); używane w tradycyjnej chińskiej medycynie;